Thursday, March 8, 2007

Nasi Dagang


NASI DAGANG


Bahan-bahan :

2 cupak beras siam

1 1/2 tin susu besar beras pulut

1/2 biji kelapa

12 ulas bawang merah dihiris nipis

1 inci halia

1 sudu halba

sedikit garam dan gula


Cara Membuat :
Beras dibersihkan dan rendam selama 6 jam.

Kelapa di parut dan diambil pati sebanyak 6 gelas, masukkan garam dan gula secukup rasa. Haliabawang merah dan halba dicampur dan direndam selama sejam.

Beras dikukus sehingga masak. Kemudian diangkat barulah diadun dengan air kelapa supaya kelihatan berminyak.

Kukus sekali lagi dan masukkan halba, bawang merah dan halba serta kukus sehingga masak. Akhir sekali tuangkan pati santan dan kacau hingga sebati dan boleh dihidangkan.


GULAI IKAN NASI DAGANG


Bahan-bahan :
4 keping ikan tongkol

100 gram cili boh

5 ulas bawang merah

2 sudu rempah kurma

3 ulas bawang besar

3 ulas bawang putih

3 sm. halia

2 keping asam keping

4 cawan santan kelapa

3 sm. lengkuah

2 biji buah keras


Cara membuat :

Tumbuk halus bawang merah, bawang putih, halia dan lengkuas. Masukkan cili dan bahan yang ditumbuk dalam periuk.

Setelah itu masukkan rempah kurma dan kacau hingga wangi. Kemudian masukkan santan dan asam keping serta garam.

Masak sehingga kuah menjadi pekat.

No comments: