Thursday, March 8, 2007

Masakan Tradisional Perak


Daging Rendang Tok Perak

Bahan-bahan:
1 kg daging lembu - di potong nipis
30 gm halia
120 gm bawang merah
20 gm lengkuas
30 gm serai
20 gm cili kering
20 gm jintan manis biji
20 gm jintan putih biji
20 gmbiji ketumbar biji
1/2 biji isi kelapa - dihiris, digoreng tanpa minyak
2 biji kelapa - diambil santan
3 helai daun kunyit - dihiris halus
20 gm kerisik kelapa - yang telah ditumbuk
Garam secukup rasa

Cara Membuatnya:
1. Basuh daging tersebut hingga bersih dan toskan airnya. Jintan manis
biji, jintan putih biji dan ketumbar biji digoreng tanpa minyak hingga
garing dan ditumbuk halus. Gaulkan daging dengan kesemua rempah
ratus tadi dan bahan-bahan yang ditumbuk ( bawang merah, lengkuas,
halia dan serai) hingga sebati.
2. Panaskan santan dan masukkan bahan-bahan yang digaul tadi dan
kacau sama rata.
3. Masukkan daging, daun kunyit dan kacau hingga hampir masak. Masukkan kerisik kelapa
dan kelapa hiris yang telah di goreng, garam secukup rasa dan kacau hingga masak.

No comments: